Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία


Γυμνό δέρμα μέσα στο λιοπύρι. Εκεί όπου απειλούν τα ηλιακά εγκαύματα. Εκτός από την παραδοσιακή αντηλιακή κρέμα υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την υπεριώδη ακτινοβολία: ρούχα που προστατεύουν ενάντια στην ακτινοβολία UV, μακιγιάζ ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία, βραχιόλι προστασίας από την ακτινοβολία UV και γυαλιά ηλίου. Αλλά ποιά από αυτά προσφέρουν πραγματικά αξιόπιστη προστασία;
Το σώμα δεν αντέχει πάνω από 50 μέρες ηλιοθεραπείας ετησίως. Η ηλιοθεραπεία δεν θα πρέπει να διαρκεί πάνω από 20 λεπτά. Κατά την έκθεση στον ήλιο εισχωρούν στο δέρμα δυο τύποι ακτινοβολίας. Η ακτινοβολία UVB προκαλεί ηλιακά εγκαύματα. Η ακτινοβολία UVA φροντίζει για χρόνιες βλάβες, κατά τις οποίες το δέρμα γερνάει ταχύτερα. Πολλές συσκευές υπόσχονται προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. 

Προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία μέσω των ρούχων
Το υλικό αποτελείται από ειδικές και πολύ πυκνά υφασμένες χημικές ίνες, οι οποίες επιτρέπουν ελαφρώς να διαπεράσει η ακτινοβολία. Τα προστατευτικά ρούχα ενάντια στην ακτινοβολία UV μπορείτε να τα αγοράσετε στα μαγαζιά αθλητικών ειδών. Μόνο τα μακριά ρούχα προσφέρουν πραγματικά ολοκληρωμένη προστασία από τον ήλιο. Τα λευκά ρούχα καλύτερα να αποφεύγονται, επειδή επιτρέπουν την ακτινοβολία UV να διαπεράσει.

Προστασία από τον ήλιο μέσω του μέικ απ
Το ειδικό μέικ απ με τον παράγοντα SPF κυκλοφορεί ως πούδρα ή ως κρέμα και μπορεί να κοστίσει μέχρι και 50€. Όμως, το μέικ απ δεν μπορεί να προσφέρει μια ολοκληρωμένη προστασία, επειδή η πούδρα για παράδειγμα μπορεί να εφαρμοστεί ανομοιόμορφα. Μια αξιόπιστη προστασία από τον ήλιο προσφέρει η αντιηλιακή κρέμα.

Προστασία από τον ήλιο μέσω βραχιολιού
Στα φαρμακεία το βραχιόλι αυτό κοστίζει περίπου 2€ και προειδοποιεί για την υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία. Η αρχή είναι απλή. Όσο πιο σκούρο είναι το πεδίο στη μέση τόσο μεγαλύτερη υποτίθεται ότι είναι η επιβάρυνση από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί πραγματική προστασία. Συμβουλή: Ο τρέχων δείκτης UV βρίσκεται στη σελίδα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία από τον Ήλιο.

Προστασία από τον ήλιο με γυαλιά ηλίου
Τα γυαλιά ηλίου χωρίς φίλτρο προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι επικίνδυνα. Οι κόρες των ματιών συστέλλονται στο έντονο φως προστατεύοντας έτσι το μάτι. Πίσω από τα μαύρα γυαλιά διαστέλλονται ωστόσο και η βλαβερή υπεριώδης ακτινοβολία διαπερνά το μάτι και προκαλεί ηλιακά εγκαύματα πάνω στον κερατοειδή. Οι χρόνιες συνέπειες είναι παραδείγματος χάρη ο καταρράκτης.

Σε ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου η τιμή δεν είναι τόσο σημαντική. Και ένα φτηνό ζευγάρι μπορεί να προσφέρει καλή προστασία από τον ήλιο. Εκτός από τη διαπερατότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι σημαντικός και ο τύπος. Θα πρέπει να επιλέγετε μεγάλα γυαλιά. Τα χρωματιστά γυαλιά από την άλλη δεν συνιστώνται. Επίσης, θα πρέπει να δίνεται προσοχή στο σήμα CE.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου