Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

Ανοιξιάτικες αλλεργίες .
Άνοιξη ωραία εποχή αλλά βρε παιδιά και οι αλλεργία παραμένει αλλεργία και η αλήθεια να λέγετε είναι πολύ ενοχλητικά τα συμπτώματα της. Οι πιο συνηθισμένες ανοιξιάτικες αλλεργίες, η αλλεργική ρινίτιδα με ή χωρίς επιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό άσθμα, οφείλονται κυρίως στη γύρη των φυτών.

Οι ένοχοι
Δέντρα (ελιά, ακακία, λεύκα, κυπαρίσσι).
Αγρωστώδη (άγρια δημητριακά), χορτάρια, γρασίδια, γκαζόν, 'αγριάδα'.
Ζιζάνια, αγριόχορτα, θάμνοι, αγριοβότανα.

Συμπτώματα

 Συμπτώματα που προκαλούν οι γύρεις εντοπίζονται κυρίως στη μύτη, αλλά πολλές φορές συμμετέχουν και τα μάτια, ενώ δεν αποκλείεται η παρουσία «εαρινού» αλλεργικού βρογχικού άσθματος. Τα μάτια των ασθενών παρουσιάζουν φαγούρα, δακρύζουν και είναι κόκκινα. Τα χαρακτηριστικά πολλαπλά πρωινά φτερνίσματα, σε συνδυασμό με κνησμό, είναι η τυπική εκδήλωση εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας. Η αλλεργική ρινίτιδα συχνά συνυπάρχει με άσθμα. Το άσθμα, εκτός από βήχα, μπορεί να εκδηλώνεται κατά κρίσεις με αναπνευστικό συριγμό (βράσιμο στο θώρακα) και δύσπνοια.

Τι να αποφύγουμε .

1.Αποφύγετε την άμεση επαφή με τα φυτά που σας προκαλούν αλλεργία, παρόλο που η γύρη τους μεταφέρεται με τον αέρα χιλιόμετρα μακριά.

2.Μην ασχολείστε με την κηπουρική την άνοιξη. Αν έχετε κήπο, φροντίστε να τον έχει καθαρίσει από τα «ένοχα» φυτά κάποιος άλλος!

3.Αποφεύγετε να αερίζετε το σπίτι ή τα κλινοσκεπάσματα και να απλώνετε ρούχα τις ώρες που οι συγκεντρώσεις της γύρης στην ατμόσφαιρα είναι υψηλές, δηλαδή: α) 9-12 το πρωί και ιδιαίτερα όταν φυσά, β) τις πολύ ζεστές ξηρές ημέρες, που έχει και άπνοια και η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι αυξημένη.

4.Φοράτε απαραίτητα γυαλιά ηλίου, ιδιαίτερα αν έχετε επιπεφυκίτιδα.

5.Κλείνετε τα παράθυρα όταν οδηγείτε στην εξοχή και χρησιμοποιείτε στο αυτοκίνητο κλιματισμό που διαθέτει ειδικά φίλτρα για τη γύρη.

6.Φοράτε κράνος που καλύπτει μύτη και μάτια, αν οδηγείτε μηχανή.

7.Καθαρίζετε συχνά τα φίλτρα των κλιματιστικών που έχετε στο σπίτι και στο αυτοκίνητό σας.

8.Περιορίστε τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας (π.χ. να μπαίνετε από εξωτερικό ζεστό περιβάλλον σε κλιματιζόμενο χώρο) και αποφύγετε τις έντονες μυρωδιές (π.χ. αποσμητικά, απορρυπαντικά, αρώματα), επειδή τα συμπτώματα της αλλεργίας πυροδοτούνται από αυτούς τους «ερεθιστικούς» παράγοντες.

θεραπεία…
Όσοι είστε αλλεργικοί, σίγουρα έχετε χρησιμοποιήσει τα  αντισταμινικά, κορτικοστεροειδή και εισπνεόμενα φάρμακα για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματά . Επίσης, ενδέχεται να έχετε κάνει και εμβόλιο για να απευαισθη­τοποιήσετε τον οργανισμό σας από τον παράγοντα που σας προκαλεί την αλλεργία.

v  Να σημειωθεί πως οι πολύ ευαίσθητοι οργανισμοί μπορεί να εκδηλώσουν και δερματικές αλλεργίες πολύ πιο εύκολα την Άνοιξη από τις υπόλοιπες εποχές οπότε αν παρουσιάσετε έντονες κοκκινίλες που δεν υποχωρούν την δεύτερη ημέρα της εμφάνισης τους μην το αμελήσετε κατευθείαν σε νοσοκομείο ή δερματολόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου