Τρίτη, 1 Απριλίου 2014

Τατουάζ : Μόδα ή άποψη;


Για ορισμένους το τατουάζ είναι σύμβολο ταυτότητας, για αρκετούς τέχνη και για άλλους μόδα. Κάποιος μπορεί να θέλει να κουβαλάει κάτι που τον σημάδεψε στο παρελθόν και άλλος να περάσει ένα μήνυμα, ενώ αρκετά διαδεδομένο είναι και το σκεπτικό κρίση πανικού στο άκουσμά του "ας χτυπήσω κι εγώ ένα τατού  επειδή έχουν οι περισσότεροι."
Το τατουάζ στο παρελθόν ήταν προνόμιο των ναυτικών, η συνηθισμένη άγκυρα στο χέρι. Των φυλακισμένων, κάθε μέρα χτυπούσαν μία κουκκίδα διαμορφώνοντας με τον καιρό ένα αστέρι χρησειμοποιόντας τα ως ημερολόγιο για να θυμούνται τις μέρες έκτισης της ποινής τους. 
Γενικότερα τα τατουάζ φωτογράφιζαν ανθρώπους του περιθωρίου και μπορούσαν να δηλώσουν ότι ανήκουν σε μια ομάδα ανθρώπων, μια συμμορία ή ακόμα και ένα στρατιωτικό σώμα. 
Στην Ελλάδα αργήσαμε πολύ αλλά απενοχοποιήσαμε τα τατουάζ σ έρευνα οι 13 στους 20 έχουν ήδη ένα ή και περισσότερα σχέδια στο σώμα τους. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι κάθε σχέδιο σημαίνει κάτι πολύ σημαντικό γι αυτούς.
Στην αποδοχή των τατού βοήθησαν πολλά άτομα επώνυμα της σόου μπιζ ένα απ αυτά είναι ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος ο οποίος δήλωσε "αν έδιναν επίδομα για τα τατουάζ θα είχα βγει στην σύνταξη." Επίσης παραδέχτηκε ότι έχει γράψει και τ όνομα πρώην συντρόφου του.
Πολλοί καλλιτέχνες όπως ο Μύρωνας Στρατής ο οποίος λέει "Το σκεφτόμουν ενάμιση χρόνο. Έβρισκα πολύ όμορφα τα τατουάζ σε άλλους, δίσταζα όμως να κάνω ένα στο σώμα μου."
Η Τάμτα που εκτός από τραγουδίστρια θεωρείται ότι επηρεάζει με τις εμφανίσεις της και την ελληνική μόδα σκέφτεται στο μέλλον να κάνει κι άλλα τατουάζ . Έχει ήδη τρία και δηλώνει: "Μέχρι στιγμής έχω επιλέξει σχέδια που συμβολίζουν κάτι, θα έκανα κι άλλα που απλώς μου αρέσουν αισθητικά."
Η Αγγελική Ηλιάδη που αποδεικνύει πως τα τατουάζ δεν είναι μόνο ανδρική υπόθεση αλλά και γυναικεία. Στο τελευταίο της βιντεο κλίπ πιο σέξυ από ποτέ δεν έκρυψε το τατουάζ που καλύπτει όλο τ αριστερό χέρι από το μπράτσο ως τον καρπό, το λαιμό της και το αριστερό πόδι όλη τη γάμπα.
Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, είναι γεγονός ότι το βλέμμα αρκετών στο δρόμο, ίσως σκαλώσει λίγο παραπάνω στη θέα τους όσο εύκολα μπορείς να τα θαυμάσεις, άλλο τόσο εύκολα μπορείς να δεις κάποιο και ν αναρωτηθείς αν σβήνει. Δεν έχει να κάνει με το μέγεθος, το σημείο, ή το χρώμα, ίσως κάποιες φορές με το χρώμα, αλλά όπως και σε όλα τα πράγματα, η αισθητική του καθενός διαφέρει.
Οπότε τα τατουάζ είναι καθαρά μια αντικειμενική άποψη, ίσως να τα ονομάζαμε προσωπική επανάσταση για τον καθένα ξεχωριστά και διαφορετική αντίληψη της τέχνης. Σίγουρα το ανθρώπινο σώμα μπορεί να γίνει ένας απίστευτος καμβάς που θα συμβολίζει τις προσωπικές εμπειρίες , πιστεύω, θέλω του καθενός μας, χωρίς να είναι πλέον ταμπού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου