Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Τα χειρότερα είδη πρωινού για να ξεκινήσετε τη μέρα σας


Είναι γνωστό ότι το πρωινό θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας για τα πολλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία. Υπάρχει μια αφθονία υγιεινών επιλογών για πρωινό που μπορείτε να επιλέξετε, όπως μια φέτα πεπόνι και μια μπάρα granola ή ένα μπολ με βρώμη που έχουμε πασπαλίσει με κανέλα για να δώσουμε γεύση. Ακολουθεί μια λίστα με τα χειρότερα τρόφιμα που θα πρέπει ν’ αποφεύγετε στο πρωινό:
Ζαχαροπλαστική
Το πρωινό είναι μία από εκείνες τις σπάνιες φορές που τρώτε το επιδόρπιό σας σαν να είναι όλο το γεύμα σας ή τουλάχιστον ένα μέρος του γεύματος. Νύχια αρκούδας, δανέζικο, ρολό κανέλας, στρούντελ, γλυκίσματα, κεκάκια, σκαλτσούνια και κέικ καφέ είναι μερικά μόνο παραδείγματα των συνηθισμένων γλυκισμάτων που τρώγονται στο πρωινό. Ενώ όλα αυτά τα τρόφιμα για πρωινό σας κάνουν να σας τρέχουν τα σάλια σας παραθέτουμε μερικούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να τ’ αποφεύγετε στο πρωινό τραπέζι:
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη απ’ τα ζαχαροαλοιφή, το γκλάσο κι άλλα συστατικά.
  • Οι περίσσιοι υδατάνθρακες που θα σας κάνουν να πεινάσετε πολύ νωρίτερα από ότι ένα υγιές πρωινό με άπαχη πρωτεΐνη.
  • Τα περισσότερα παρασκευάζονται με πλούσιο, λευκό αλεύρι αντί για ολικής αλέσεως.
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες.
Προσπαθήστε ν’ αντικαταστήσετε κάποιο απ’ αυτά τα γλυκίσματα μ’ ένα υγιεινό τοστ ολικής άλεσης ή με μια αγγλική τηγανίτα για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη και την κακή καρδιαγγειακή υγεία.
Πιάτα με αυγά μ’ επιπλέον λίπος και χοληστερόλη
Τ’ αυγά από μόνα τους είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι περιέχουν πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Α και η βιταμίνη D. Ενώ μερικοί άνθρωποι είναι δύσπιστοι όσον αφορά το ποσοστό της χοληστερόλης μπορούν ν’ αποκομίσουν ακόμη τα οφέλη που κρύβουν τ’ αυγά για την υγεία με μέτρο ή τρώγοντας μόνο τ’ ασπράδια. Ωστόσο, παραθέτουμε μερικά παραδείγματα για το πώς τ’ αυγά μετατρέπονται συχνά σε τέρατα που αποφράσσουν τις αρτηρίες στο πρωινό τραπέζι:
  • Ομελέτες γεμιστές με τυρί και λιπαρά κρέατα.
  • Ομελέτα με βάση το γάλα ή κρέμα γάλακτος αλειμένη με τυρί κι αλάτι.
  • Αυγά Benedict με σάλτσα Hollandaise.
  • Αυγά τηγανητά με ανθυγιεινό μαγειρικό λάδι, όπως το λαρδί.
Υπάρχουν, βέβαια, πολλοί υγιείς τρόποι για να προετοιμάσετε τ’ αυγά σας το πρωί:
  • Κάντε μια ομελέτα με πράσινες πιπεριές και κρεμμύδια κι αντικαταστήστε το κρέας με αβοκάντο .
  • Κάντε ένα σφιχτό αυγό.
  • Τηγανήστε αυγά με υγιεινό φυτικό λάδι.
Τα λιπαρά κρέατα
Μπέικον, λουκάνικα και ζαμπόν συνδεόνται στενά μ’ ένα μεγάλο πρωινό. Επίσης, συνδέονται στενά με τις καρδιακές παθήσεις, την αύξηση της HDL χοληστερόλης και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Οι άπαχες πρωτεΐνες είναι πολύ σημαντικές για ένα υγιεινό πρωινό και μπορούν να σας βοηθήσουν να μείνετε πλήρως χορτάτοι μέχρι την ώρα του μεσημεριανού γεύματος. Τα υγιή υποκατάστατα με βάση το κρέας, το κοτόπουλο και τ’ αυγά είναι μερικές πηγές άπαχων πρωτεινών που μπορούν ν’ αντικαταστήσουν τη μερίδα μπέικον ή τα μπουρεκάκια λουκάνικο στο πιάτο του πρωινού σας.
Ντόνατς
Αυτή η τροφή μπορεί να συγκαταλέγεται στην κατηγορία των «γλυκών», αλλά αξίζει πραγματικά μια δική της κατηγορία. Τα ντόνατς είναι μια από τις πιο συνηθισμένες τροφές που επιλέγονται στο πρωινό, επειδή γίνονται γρήγορα, εύκολα και προσιτά. Τα βλέπετε πάντα στην αίθουσα διαλείμματος και προσφέρονται συχνά στα σχολεία και στις συγκεντρώσεις. Μ’ ένα δυο κόλπα μπορείτε να ταΐσετε μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων μ’ αυτά τα δημοφιλή κεράσματα. Αλλά μαντέψτε! Τα ντόνατς είναι μάλλον μια από τις χειρότερες τροφές που μπορείτε να φάτε! Απλά, σταματήστε για ένα λεπτό και σκεφτείτε τα τρομακτικά χαρακτηριστικά ενός ντόνατ:
  • Τηγανισμένα σε πολύ λάδι.
  • Γεμάτο ζάχαρη, αν είναι πασπαλισμένο, με σκόνη ή με γκλάσο.
  • Πολλά περιέχουν trans-λιπαρά.
  • Τα περισσότερα παρασκευάζονται με άσπρο αλεύρι αντί για ολικής αλέσεως.
  • Μερικά περιέχουν ακόμα πιο άσχημα πράγματα με τη μορφή ζελέ ή κρέμας.
  • Η θρεπτική αξία τους είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη.
Αυτά τα λιπαρά, γεμάτα ζάχαρη, υψηλής θερμιδικής αξίας δαχτυλίδια της καταστροφής μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Κάντε στο σώμα σας τη χάρη αποφεύγοντας αυτό το φοβερό πρωινό γεύμα.
Χυμός φρούτων
Είτε το πιστεύετε είτε όχι οι χυμοί φρούτων μπορούν πραγματικά να είναι ανθυγιεινοί σε σύγκριση με την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων. Πολλοί χυμοί φρούτων που παρασκευάζονται από μήλα, σταφύλια, γκρέιπφρουτ και πορτοκάλια έχουν επιπλέον ζάχαρη που τους κάνει το ίδιο βλαβερούς σαν να πίνατε σόδα για πρωινό. Αν αναζητάτε την ενέργεια που δίνει η βιταμίνη C στο πρωινό καλύτερα να τρώτε φρούτα αντί να τα πίνετε. Αν πρέπει οπωσδήποτε να πιείτε χυμό στο πρωινό γεύμα σας, βεβαιωθείτε ότι η μερίδα είναι μικρή. Ο κατάλογος με τα κατάλληλα ροφήματα για πρωινό περιλαμβάνει ακόμα:
Υγιεινά τρόφιμα που μπορούν να είναι ανθυγιεινά
Εκτός από τους χυμούς φρούτων ορισμένες τροφές που συνήθως αντιμετωπίζονται ως υγιεινές μπορούν πραγματικά να θεωρηθούν ανθυγιεινές διαβάζοντας απλά και μόνο την ετικέτα με τα διατροφικά στοιχεία:
  • Γιαούρτι : Αυτή η τροφή που τρώγεται συνήθως ως πρωινό είναι μια μεγάλη πηγή βιταμινών, ασβεστίου και πρωτεϊνών, αλλά ενδέχεται επίσης να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος και θερμίδες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τη διατροφική ετικέτα αποφεύγοντας το γιαούρτι και τ’ άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται από πλήρες γάλα και να επιλέγετε χωρίς λιπαρά ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
  • Δημητριακά: Τα δημητριακά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε την ημερήσια δόση ινών μέσω των πολυάριθμων προϊόντων ολικής άλεσης που διατίθενται. Τα δημητριακά που θα πρέπει να αποφεύγετε είναι όσα περιέχουν ζάχαρη κι  έχουν χαμηλή θρεπτική αξία.
  • Κουλούρια: Ένα κουλούρι ολικής άλεσης μπορεί να είναι μια πολύ καλή επιλογή για πρωινό, δηλαδή, μέχρι να το καλύψετε μ’ ένα παχύ στρώμα τυρί κρέμα. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια πιο υγιεινή επικάλυψη όπως χούμους ή γιαούρτι.
Πηγή:  Matthew Cenzon. The Worst Breakfast Foods To Start Your Day. http://www.symptomfind.com/nutrition-supplements/worst-breakfast-foods/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου