Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Ψυχοσωματικά: Όταν η ψυχή ορίζει το σώμα


     Τα σωματικά συμπτώματα που δεν προκαλούνται από οργανικά ή παθολογικά αίτια ορίζονται ως ψυχοσωματικά.
Εφόσον κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις και αποκλείσουμε βιολογικούς παράγοντες σαν πιθανά αίτια αυτών των συμπτωμάτων, χρειάζεται να αναρωτηθούμε τι είναι αυτό που το σώμα μας θέλει να μας πει.
Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα φανερώνουν τη σχέση του σώματος με την ψυχή, αφού νιώθουμε τον πόνο της ψυχής μας και τον βλέπουμε να εξωτερικεύεται μέσω των αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα μας.
Συνήθη συμπτώματα είναι οι πόνοι χωρίς φανερή αιτία, η ελάττωση ή αύξηση του βάρους μας, οι πονοκέφαλοι, οι ζαλάδες, οι ταχυκαρδίες, η δυσκολία στην αναπνοή, το σφίξιμο στο στομάχι, η σπαστική κολίτιδα, το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης, κ.λπ..
     Οι ψυχοσωματικές ασθένειες δεν είναι λιγότερο αληθινές από τις κοινές. Τα συμπτώματά τους υπάρχουν, είναι ορατά και μπορούν να κλιμακωθούν με άσχημες συχνά συνέπειες.
Όλα αυτά μπορούν να μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικός είναι ο ψυχολογικός παράγοντας στη ζωή μας. Τις περισσότερες φορές φοβόμαστε να εκφράσουμε τους φόβους ή τις αδυναμίες μας και να απευθυνθούμε σε κάποιο σύμβουλο, ενώ ξέρουμε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι της γιατρειάς μας.
Ουσιαστικά αυτά τα συμπτώματα δείχνουν τη σωματοποιημένη εξωτερίκευση των συναισθημάτων μας και όλων γενικά των ψυχολογικών συγκρούσεων που διενεργούνται μέσα μας.
       Η σχέση σώματος – ψυχής είναι μια αμφίδρομη. Όταν κοιτάμε το σώμα μας και μας ευχαριστεί αυτό που βλέπουμε, νιώθουμε καλύτερα και, όταν νιώθουμε καλύτερα, φροντίζουμε και το σώμα μας.
Αρκετές έρευνες λένε ότι έχουν λιγότερο άγχος όσοι άνθρωποι έχουν υγιή εικόνα του σώματός τους. Είναι πιο θαρραλέοι και διεκδικητικοί στις σχέσεις τους και είναι πιθανό να διατηρήσουν τις θετικές αλλαγές τόσο στο σώμα τους όσο και στην ψυχή τους.
Μπορούμε λοιπόν να «ακούσουμε» και να «δούμε» τι συμβαίνει στο σώμα μας, να κάνουμε πρώτα ιατρικές εξετάσεις και, εφόσον δεν υπάρχει κάτι παθολογικό, να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό που θα μας βοηθήσει να τακτοποιήσουμε τις σκέψεις μας, έτσι να ώστε να αντιμετωπίζουμε πιο ρεαλιστικά ό,τι συμβαίνει γύρω μας και να γίνουμε πιο λειτουργικοί στην καθημερινότητά μας.

Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου