Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Αφγανή βασανίστηκε αφού αρνήθηκε να γίνει ιερόδουλη


         Πρακτορείο Reuters της Καμπούλ
Ένα 15χρονο κορίτσι από το Αφγανιστάν βασανίστηκε βίαια, ξυλοκοπηθήκε και φυλακίστηκε στην τουαλέτα της οικογένειας του συζύγου της για μήνες μετά την άρνησή του να γίνει ιερόδουλος, όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές.
Η Σαχάρ Γκιούλ ήταν σε κρίσιμη κατάσταση όταν διασώθηκε από ένα σπίτι στη βόρεια περιοχή Μπαγκλάν την περασμένη εβδομάδα μετά την αναφορά γειτόνων ότι άκουσαν το κλάμα της Γκιούλ και βογκητά πόνου.
Σύμφωνα με την αστυνομία του Μπαγκλάν τα πεθερικά τής ξερίζωσαν τα νύχια και τα μαλλιά και την κλείδωσαν σ’ ένα σκοτεινό υπόγειο μπάνιο για περίπου πέντε μήνες με φαγητό και νερό που μόλις επαρκούσε για να επιβιώσει.
«Παντρεύτηκε πριν από επτά μήνες και η καταγωγή της είναι από την περιοχή του Μπαντακσάν. Τα πεθερικά της προσπάθησαν να την εξαναγκάσουν να βγει στην πορνεία προεκειμένου να κερδίσουν χρήματα» διηγήθηκε στο πρακτορείο Reuters η Ραχίμα Ζαρίφι, υπεύθυνη για τα δικαιώματα των γυναικών στο Μπαγκλάν.
Η Γκιούλ είναι γεμάτη ουλές και μώλωπες με το ένα μάτι πρησμένο έξι μέρες μετά τη διάσωσή της. Νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της κυβέρνησης στη Καμπούλ, αλλά η ανάρρωσή της μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες και μπορεί να χρειαστεί να πάει στην Ινδία σύμφωνα με τις δηλώσεις των γιατρών.
«Είναι μια από τις χειρότερες περιπτώσεις βίας απέναντι στις γυναίκες στο Αφγανιστάν. Οι δράστες πρέπει να τιμωρηθούν ώστε να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι» είπε ο υπουργός Υγείας Σαράγια Νταλίλ στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή της στην Γκιούλ το Σάββατο μαζί με την υπουργό για τα δικαιώματα των γυναικών.
Ο Μοχάμεντ Ζία, ανώτερος αξιωματικός στο Μπαγκλάν που βοήθησε στηδιάσωση του κοριτσιού δήλωσε ότι η πεθερά και η νύφη της Γκιούλ έχουν τεθεί υπό κράτηση, αλλά ο σύζυγός της δραπέτευσε.
«Έχουμε ξεκινήσει ένα σοβαρό κυνήγι στον σύζυγο και όσους εμπλέκονται στην υπόθεση» είπε ο Ζία στους Reuters μέσω τηλεφωνικής συνδιάλεξης από το Μπαγκλάν.
Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί απέναντι στα δικαιώματα και την ελευθερία των γυναικών από την πτώση των Ταλιμπάν πριν 10 χρόνια οι γυναίκες σε όλη τη χώρα εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο απαγωγής, βιασμού, εξαναγκαστικού γάμου και να πωλούνται ως εμπόρευμα.
Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο για τις γυναίκες να ξεφύγουν από τις βίαιες καταστάσεις στο σπίτι εξαιτίας της τεράστιας κοινωνικής και μερικές φορές νομικής πίεσης να παραμείνουν στο γάμο.
Η φυγή μακριά από έναν βάναυσο σύζυγο ή από έναν καταναγκαστικό γάμο θεωρείται «ηθικό έγκλημα» για το οποίο οι γυναίκες στο Αφγανιστάν φυλακίζονται προσωρινά.
Μερικά θύματα βιασμού έχουν φυλακιστεί, επίσης, γιατί το σεξ εκτός γάμου, ακόμα κι αν η γυναίκα βιαστεί, θεωρείται μοιχεία, άλλο ένα «ηθικό έγκλημα».
(Emma Graham-Harrison και Ed Lane)


Elena Arvanitou



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου