Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Είστε χαζομαμά;


Εικόνες υπερήχων, επικίνδυνες τροφικές απολαύσεις, οι πρώτες κλωτσιές στην κοιλιά: κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας οι φίλοι και η οικογένειά σας δεν μπορούσαν να έχουν αρκετά νέα για το μωρό σας. Τώρα τα αγαπημένα σας πρόσωπα είναι εκεί και για εσάς δεν έχει αλλάξει τίποτα: Εξακολουθείτε να διηγείστε με κάθε λεπτομέρεια για το ρέψιμο και τον μετεωρισμό, για την ώρα του ύπνου και τα προβλήματα θηλασμού. Ωστόσο, ίσως το ενδιαφέρον του περιβάλλοντός σας για τις ευαισθησίες του θησαυρού σας να έχει πλέον μετριαστεί χωρίς να το έχετε συνειδητοποιήσει! Ίσως οι άτεκνοι φίλοι σας ακόμα και να ενοχλούνται ελαφρώς από τις ιστορίες του μωρού σας! Αν μπορείτε να απαντήσετε σε τουλάχιστον πέντε από τα ερωτήματα που περιγράφονται παρακάτω με «ναι», είστε χαζομαμά, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τις φιλίες σας και δεν κάνετε στο παιδί σας καλό.
1. Αναφέρετε σχεδόν σε κάθε πρόταση το παιδί σας;
Σίγουρα, είστε η πιο περήφανη μητέρα του πιο γοητευτικού μωρού και πετάτε στα σύννεφα. Προσέξτε, όμως, μια φορά στις συζητήσεις με γυναίκες που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά: Μπορεί να το κάνετε σε κάθε θέμα – χωρίς να ερωτηθείτε - να επιστήσετε την προσοχή στο μωρό σας; Για παράδειγμα, η άτεκνη φίλη σας διηγείται για ένα σικ εστιατόριο που επισκέφτηκε. Αφού μπόρεσε εν συντομία να πει τι επέλεξε ως ορεκτικό, καταφέρνετε μέσα σε δυο μόνο προτάσεις να μεταφέρετε το θέμα χωρίς να το καταλάβετε στις πρόσφατες επιτυχίες σας που αφορούν τις διατροφικές συνήθειες του μωρού σας με τα πολτοποιημένα καρότα.
2. Πηγαίνετε πάντα πακέτο – συνήθως – με το μωρό σας;
Φυσικά τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός μωρού φέρνουν τα πάνω κάτω. Αλλά μετά από μερικούς μήνες θα πρέπει να είστε έτοιμοι να βρεθείτε εδώ και τώρα για λίγες ώρες έξω από το ειδύλλιο της οικογένειας. Έχετε οφειλές απέναντι στους παλιούς φίλους σας από την εποχή πριν γεννήσετε το μωρό σας. Καμία φίλη δεν μπορεί ν’ αντέξει σε μακροπρόθεσμη βάση να της αναβάλλουν συνεχώς το ραντεβού για μια άλλη μέρα λόγω του μωρού ή να πηγαίνετε πακέτο πάντα με το μωρό, γιατί τότε οι συζητήσεις περιστρέφονται σίγουρα και πάλι μόνο γύρω από το παιδί σας.
3. Σχολιάζετε κατά τη διάρκεια ενός τηλεφωνήματος συνεχώς τι κάνει το παιδί σας;
Τίποτα δεν εκνευρίζει σ’ έναν διάλογο μεταξύ ενηλίκων έναν άτεκνο συνομιλητή περισσότερο από την περήφανη μητέρα που τον διακόπτει για να σχολιάσει χαρούμενη τα κατορθώματα του μωρού της: «Μόλις χαμογέλασε!», «Είσαι κουρασμένος; ... Ο Παύλος μόλις χασμουρήθηκε!», «Η Λένα μόλις είπε μαμά! Το άκουσες;» ΟΧΙ! Δεν το άκουσε και δεν το είδε!!! Θέλει απλώς να μιλήσει με την κολλητή για πέντε λεπτά ανενόχλητα, όταν το μωρό δε φωνάζει, δεν τρώει και δεν αλλάζει πάνα!
4. Ντύνεστε σαν δίδυμα με το μωρό σας;
Ναι, υπάρχουν παρόμοια T-shirts και φορέματα σε μεγάλα και μικρά μεγέθη, έτσι ώστε η μαμά και το παιδί να μοιάζουν με δίδυμα. Παρακαλώ, παρακαλώ ...! Αντισταθείτε σε αυτή την μόδα πεπονόφλουδα! Δεν είστε το δίδυμο του παιδιού σας, αλλά η μητέρα του και το να ντύνεστε σα δίδυμα με το μωρό σας σίγουρα δεν είναι χαριτωμένο ή αστείο, αλλά απλώς ενοχλητικό!
5. Στέλνετε σχεδόν καθημερινά φωτογραφίες του μωρού σας μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου;
Το μωρό σας κάνει κατά τους πρώτους μήνες του τεράστια βήματα ανάπτυξης και φαίνεται ότι κάθε εβδομάδα ψηλώνει λίγο περισσότερο - για εσάς! Δεν μοιράζονται όλοι τον ενθουσιασμό σας όταν στέλνετε στιγμιότυπα του μωρού σας κάθε λίγες μέρες μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας. Το πιο πιθανό είναι ο ένας ή ο άλλος να διαγράψει τα μηνύματά σας που είναι εδώ και πολύ καιρό αδιάβαστα. Καλύτερα να περιορίσετε τον ενθουσιασμό σας και να μειώσετε την πλημμύρα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αυτό μπορεί να σώσει φιλίες!
6. Πιστεύετε ότι χωρίς εσάς δεν λειτουργεί τίποτα σωστά;
Εντάξει, η μέθοδος αλλαγής πάνας του μπαμπά είναι συνηθισμένη και οι ώρες ύπνου του μικρού είναι πιο χαλαρές από τις δικές σας. Αλλά το παιδί σας περνάει υπέροχα και οι δύο απολαμβάνουν τις στιγμές με τον μπαμπά. Έτσι, είναι καιρός να αναβιώσετε με την κολλητή σας τις παλιές μέρες. Δεν μπορείτε να το κάνετε γιατί νομίζετε ότι δε θα τα καταφέρουν στο σπίτι χωρίς εσάς; Θα πρέπει να το σκεφτείτε σοβαρά αν δεν θέλετε να είστε «χαζομαμά».
Σύμφωνα με τους ειδικούς οι χαζομαμάδες δεν κάνουν καλό στα παιδιά τους.
Όσον αφορά τις χαζομαμάδες η Corinna Knauff, πτυχιούχος ειδική παιδαγωγός και συγγραφέας του βιβλίου «Ich bin eine gute Mutter!»(Εκδόσεις Campus ) βγάζει μια ελάχιστα κολακευτική ετυμηγορία: «Για την υπερδραστήρια μητέρα το παιδί λειτουργεί ως ένα σχέδιο διάσωσης για τη ζωή που δεν έζησε. Για όσα δεν έχει ακόμα καταφέρει στη ζωή της η μητέρα, όπως η εύρεση νοήματος, η εγγύτητα, μια ισχυρή ταυτότητα ή η μεγάλη επιτυχία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα παιδιά είναι», συνεχίζει η Corinna Knauff, «ότι συνδέονται πολύ στενά με τη μητέρα. Οι μητέρες αισθάνονται την ανάγκη να έχουν τα πάντα υπό έλεγχο, να ελέγχουν τα πάντα. Αφήνουν λίγο χώρο για τις προσπάθειες και τις αποφάσεις του ίδιου του παιδιού. "να θέσει σε κίνδυνο ότι περίπου μητέρες φιλίες τους με άτεκνος, είναι ο συγγραφέας του το χέρι. «Είναι ολοφάνερο ότι οι χαζομαμάδες θέτουν σε κίνδυνο τη σχέση τους με τις άτεκνες φίλες. Οι φιλίες επιβιώνουν μέσω της αναγνώρισης και των κοινών χαρακτηριστικών. Αν μετράει μόνο το παιδί γρήγορα οι κολλητές αποξενώνονται.»


Julia Ahrens. Eltern. Sind Sie eine Übermutter?http://de.lifestyle.yahoo.com/blogs/eltern/sind-sie-eine-%C3%BCbermutter-091425046.html (Mi., 24. Aug 2011)

ELENA ARVANITOU


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου